Mesec november je mesec, ko se že tradicionalno z Evropskim tednom zmanjševanja odpadkov zavemo slabe plati potrošniške družbe, to je nastajanje velike količine odpadkov. Pri vsakodnevnih opravilih preveč pogosto pozabljamo, da česar ne potrebujemo več, ni odpadek, pač pa priložnost, da predmet v enaki obliki uporabi nekdo drug ali pa z manjšimi posegi dobi drugo življenje.

Po podatkih vsak od nas zavrže več kot deset kilogramov še uporabnih predmetov na leto. Med zavrženimi predmeti se pogosto znajdejo še popolnoma uporabna oblačila, modni dodatki, oprema za dom, pohištvo, posoda, igrače in gospodinjski aparati.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki letos poteka med 18. in 26. novembrom, je namenjen ponovni uporabi (Popravi in ponovno uporabi – Dajmo stvarem novo življenje) in dvigovanju zavesti uporabnikov, da stare ali poškodovane predmete ne zavržemo ampak jih popravimo ali predelamo in še naprej uporabljamo. Največkrat ljudje tega ne storijo, ker bodisi nimajo časa, bodisi ne vedo, kako stvari popraviti ali kam jih peljati na popravilo.

Da bi čim širšemu krogu občanov predstavili nekaj uporabnih rešitev, Komunala Kočevje v sodelovanju s Centrom ponovne uporabe in lokalnimi kreativci v četrtek, 23. novembra, med 9. in 12. uro v prostorih Tržnice Kočevje pripravlja delavnico popravila starih predmetov in razstavo izdelkov do 14. ure. Razstavljeni izdelki bodo na ogled tudi v petek, 24. novembra, od 9. do 14. ure.