Kočevska je znana po hudih zimah, to se je v februarju potrdilo z obilno količino snega in še ga lahko pričakujemo. Takšne zime pa so žal tudi veliko breme za proračun. V zadnjih letih je bilo najhuje v 2013, ko je zapadlo rekordnih 5 metrov snega in je šlo iz proračuna v ta namen 1.158.238,97 €. Zima 2016 je bila bolj mila, »stala« nas je 474.828 €, letos žal ne bo tako. Predvidevamo, da bomo za zimsko službo namenili najmanj 650.000 €.

Zaradi obilice padavin so trenutno vse razpoložljive službe ves čas na terenu, dela pa ob sneženju potekajo tudi ponoči. Aktiviranih je 36 strojev in snežnih frez, ki so ves čas v akcijah pluženja in posipavanja cest, pločnikov in javnih parkirišč. Poskrbelo se je tudi za odvoz snega zaradi prostorske stiske v centru mesta, kakor tudi iz bližnjih ulic in naselji, npr. Mestni log, Trata, Podgorska ulica ... Za čiščenje pločnikov so na terenu ves čas snežne freze.

Poleg vsega strojnega dela je dnevno aktiviranih še 10 do 12 delavcev, ki skrbijo za ročno odmetavanje in soljenje pločnikov, prehodov za pešce, mostov, poti, stopnic ... Dela trenutno potekajo vse dni v tednu, zato v februarju delavci Komunale Kočevje, ki izvaja zimsko službo, še niso imeli »prostega« vikenda. Trenutna številka ročno opravljenih delovnih ur, rednih in nadur, se približuje že številki 2.600. Ker nas po napovedih vremenoslovcev čaka že nova pošiljka snega, vse občanke in občane prosimo za razumevanje, strpnost v prometu in tudi previdnost, dokler delavci ne uspejo urediti vseh površin, saj smo konec koncev po površini tudi največja občina v Sloveniji.

Za ažurne informacije se lahko obrnete tudi na dežurno cestno in zimsko službo na tel. št. 041 689 696.