Na Občini Kočevje je danes 18 ustanov oziroma njihovih predstavnikov pristopilo k podpisu zaveze za zmanjšanje števila prometnih nesreč v naši občini. Namen podpisa zaveze je še aktivnejše delovanje in sodelovanje na področju varnosti v prometu. Župan dr. Vladimir Prebilič je kot častni pokrovitelj zaveze ob tem podaril, da je cilj sicer zahteven, a jasen - število žrtev prometnih nesreč zmanjšati na 0. 

Tretjo nedeljo v novembru tradicionalno obeležujemo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Letošnji slogan Svetovnega dneva spomina na žrtve prometnih nesreč je »Če bi ceste spregovorile« in »Prispevajmo svoj delež k izboljšanju varnosti v cestnem prometu«. V Kočevju smo ta dan obeležili malce kasneje, a je zato zaveza še toliko pomembnejša, saj v tesno sodelovanje povezuje 18 ustanov iz različnih področij, od izobraževanja in osveščanja do reševanja. Statistični podatki Policije sicer pravijo da se je od leta 2014 do danes na Kočevskih cestah zgodilo 1048 prometnih nesreč, v katerih je bilo 40 oseb huje poškodovanih, ena oseba pa je izgubila življenje. Na državnem nivoju sicer ceste vsako leto terjajo preko 100 življenj. 

Občina Kočevje je v preteklih letih že veliko naredila na cestni infrastrukturi, ureditvi prehodov za pešce na Ljubljanski ter Reški cesti, rekonstrukciji in gradnji pločnikov, javne razsvetljave. V naslednjih letih bomo nadaljevali z urejanjem prehodov za pešce na Ljubljanski in Roški cesti, ureditvijo krožišč ter  pločnikov pri "gradbenem materialu", v Livoldu, pri Zdravstvenem domu in odcepu za Novo Mesto, aktivno pa smo pristopili k gradnji površin za kolesarje v mestu Kočevje.

Za varnost v prometu je izjemno pomembno tudi sodelovanje šol in društev pri izobraževanju tako mladih kot starejših občanov. Da je žrtev v prometnih nesrečah čim manj, so s svojim prizadevanjem zaslužne in nepogrešljive predvsem službe, ki rešujejo življenja. Pomembno vlogo pa opravljajo tudi podjetja, ki skrbijo za naše ceste. Hvala vsem.