Za tiste, ki tega ne veste ali pa ste morda že pozabili, naj ponovimo, da so naši predhodniki od leta 1963 pa vse do leta 1990 organizirali enodnevna športna tekmovanja, ki so jih imenovali Pionirske športne igre. S tekmovanji - in še pomembnejše srečanji -  so krepili medsebojno poznavanje, sodelovanje in prijateljske vezi osnovnošolske mladine Delnic in Kočevja, od leta 1974 naprej pa se je priključila tudi Ribnica. Žal so srečanja z začetkom devetdesetih let, zaradi vojne na področju naše nekdanje skupne države, ugasnila. Niso pa bila pozabljena. Zato jih po dolgem 25 letnemu premoru, pod imenom »Športne igre osnovnih šol Delnice – Kočevje – Ribnica«, od leta 2015 ponovno organiziramo, oziroma nadaljujemo.

Tako smo bili v petek, 1. 6. 2018, v Kočevju gostitelji že 31. ponovitve športnih iger. Odprtje in zaključek iger sta bila na stadionu v Gaju, ki je bil tudi prizorišče tekmovanj v atletiki in nogometu. Kljub zasedenosti Športne dvorane Kočevje smo tekmovanja v ostalih športnih panogah brez težav izvedli v ostalih objektih, kar kaže na to, da ima Kočevje zavidanja vredno športno infrastrukturo. Športni dom Gaj oz. FIS je gostil tekmovanja v odbojki, streljanju in šahu, v telovadnici OŠ Zbora odposlancev so bile tekme v košarki, na teniških igriščih v Gaju se je seveda igral tenis, rokomet pa na zunanjem igrišču OŠ Ob Rinži. Ob slednjem naj omenimo, da so se zadnje uradne rokometne tekme na prostem v Kočevju igrale v začetku devetdesetih let. Vreme je bilo sončno, s tartanom prekrito igrišče pa bistveno mehkejše in varnejše od nekdanjih asfaltnih igrišč, zato smo mlade rokometaše in rokometašice vsaj ta dan vrnili v čase, ko se je rokomet še igral izključno na prostem.

Kot zapisano, vreme v času tekmovanj je bilo prelepo, za proglasitev rezultatov in zaključek iger pa je krepak naliv skoraj štiristoglavo razigrano množico otrok pod streho tribune stadiona Gaj spomnil, da bi lahko bilo tudi drugače. Na koncu je prehodni pokal za zmagovalca dvignila ekipa iz Kočevja, tretje so bile Delnice, prešerni zvoki harmonikarja iz ribniške ekipe pa so ob odhodu naznanjali, da se naslednje leto gostitelji Ribničani ne mislijo sprijazniti z drugim mestom.