Včeraj je v Kulturnem centru Kočevje potekala razglasitev rezultatov natečja Naj spominek Kočevske za leto 2016. Kot je v uvodu poudaril župan dr. Vladimir Prebilič, so zmagovalci prav vsi prispeli predlogi, a odločiti se je bilo potrebno za tiste, ki so nekoliko bolj izstopali.

Gost letošnje podelitve je bil priznani etnolog prof. dr. Janez Bogataj, ki je dejal, da je iskreno presenečen nad razstavljenimi spominki. Med drugim je povedal, da morajo biti vsa prizadevanja usmerjena v prepoznavnost Kočevske tako znotraj lokalne skupnosti kot širše.

Komisija, ki so jo setavljali Mateja Dekleva, Mihael Petrovič ml., Alenka Rovan, Nadja Kovačič in Marko Stijepić, se je odločila, da tretje mesto zasede spominek "Kočevske energijske ploščiče, avtorice Katarine Urške Jakovac.

Spominek je slasten prigrizek iz naravnih lokalnih sestavin, med njimi je še posebno značilen Kočevski med kot priznana blagovna znamka. Suho sadje, semena in druge sestavine, ki so že od nekdaj na voljo na Kočevskem, so izbrane z mislijo na trende, ki jih narekuje tempo sodobnega sveta. Izdelek nagovarja posameznika, naj bo tudi naša prehrana naravna, lokalna in tradicionalna, zato pa preprosta in zdrava.

 

Drugo mesto je zasedel spominek "Fingerthrow" - leseni ploščki, avtorice Tine Sevenšek.

Spominek na prvi pogled spominja na igro z balinčki. A pozornemu opazovalcu z razkritjem dobro izdelanih detajlov, simboliko in vsebinskim opisom sporoči, da gre za nadgradnjo staroselske igre s področja Kočevske. Njegova tehnična izdelava temelji na premišljeni uporabi metode izdelave in materiala (recikliran les, naravno olje)z namenom poudariti les kot značilnost in izdelek nameniti dejanski uporabi. Spominek že sam po sebi spodbuja imetnika, da se z njim igra, ga preizkusi zunaj in pri tem na zabaven način pridobiva spretnosti in nova znanja o živalskih vrstah z območja Kočevke.

Za najboljši turistični spominek pa je komisija razglasila poslani predlog z naslovom "Palica kočevarca", avtorja Viktorja Kobola.

Spominek s svojo preprosto zasnovo in vsesplošno prisotnostjo posameznika preseneti in mu ponudi različnost uporabe. Gre za izdelek, ki povezuje izročilo izdelave palic, les kot naravno bogastvo Kočevske in dodano vrednost razvijanja kreativnosti z enostavnim orodjem in tehniko (z majhnim nožičem se vrezujejo okraski/motivi v lubje). Spodbuja uporabnika k vračanju h koreninam, sprošča umetnost izražanja (ali ga le uči novi spretnosti značilnih tudi za Kočevsko) ter uporabo »naravne« palice na sprehodih.

V nadaljevanju predstavljamo še ostale spominke, vrstni red ni pomemben, saj je vsak enkraten in poseben.

Osvežilec prostora Uhec, avtor Uroš Obranovič

Spominek z vizualno (všečno) podobo nadaljuje trend vizualizacije medveda kot najznačilnejšega predstavnika Kočevske. Zaradi močnega eteričnega olja smreke, je morda bolj primeren za nekoliko večje prostore. Sicer pa predlogu ni kaj dodati. Je povsem soliden spominek in verjetno dovolj zanimiv za tržišče.   

Rudarski kramp, avtorja Nataša Škufca in Peter Lakner

Spominek je zelo lepo izdelano ročno delo, ki je primeren predvsem za protokolarno darilo . Izbrana tematika je prepoznavno Kočevska.

Koledar "Rusalka in Kočevska 2016, Plesni klub Rusalka

Navdušujoč primer koledarja, ki je bolj kot spominek primeren za poslovno darilo. Namreč gre za predmet, ki se običajno kupuje ob koncu leta in zato kot tak ni zanimiv čez vse leto. Vendar pa zaradi domiselnega koncepta predstavitve mesecev, 12  plesnih postavitev brhkih kočevskih deklet v atraktivnih prostorih kočevske narave, ima močno promocijsko vrednost.

Cvetlična ogrlica, RTV servis, foto in video Marjan Kapele s.p.

Spominek je spretno ročno delo. Igrivo in razveseljivo. Žal vizualno in vsebinsko ne predstavlja prepoznavne posebnosti Kočevske.

"Medomašek", avtor Brane Dobar

Zamašek, kjer je uporabnost nadgrajena z glineno figurico medveda. Dober in smiseln spominek, ki bo gotovo našel kupce.

"Kamen šapa in premog", avtorja Valentina Milošević in Dejan Šamperl

Kolekcija spominkov združuje značilnosti Kočevske, njene zgodovine, premogovnika in jezera. Posamezni elementi kolekcije presenetijo z izvirnostjo tehničnih postopkov ( kot npr. obesek premogov amulet )in preprosto estetiko pristnih materialov.

Kočevsko oko - lesena ogrlica, avtorica Andrejka Orsag

Spominek je domiseln nakit, ki zaradi lepe izdelave in elegance deluje šik, vendar v njem ni jasno prepoznavnih značilnosti Kočevske.

"Medved na motorju", avtor Matija Kobola

Spominek je domiseln nakit, ki zaradi lepe izdelave in elegance deluje šik, vendar v njem ni jasno prepoznavnih značilnosti Kočevske.

Kočevska smrečica, avtor Jože Poropat

Lesene smrečice so izdelki dobre ročne spretnosti, preproste v materialu in obliki in estetsko korektne.

Vzglavnik Amora Občutite Kočevsko z vsemi čutili, avtorica Manca Korelc

Spominek je sicer v sami ideji zanimiv.

Friderikova skrinjica/ Veronikina skrinjica, avtor arhitekt Janez Gomboc s.p.

Spominek z nagajivo vsebinsko noto. Dobrodošlo!