Krajevna skupnost Ivana Omerze v Livoldu je 17. oktobra obeležila svoj praznik. Praznujejo ga od leta 2011, od postavitve plošče v čast heroju Ivanu Omerzi, ki je bil rojen 17. oktobra, in prenove Vaške dvorane.

Tudi letos so pripravili kulturno prireditev s pestrim glasbenim programom. Povabljenih je bilo kar nekaj pevskih in inštrumentalnih skupin iz naše in sosednjih občin. Nastopili so tamburaši KŠD Predgrad, domača pevska skupina Č*Č*Š* Posluš, Lana Kovač in njen dedi. Kot vedno se je recitirala pesem z naslovom »Ivanu Omerzi v čast«. Že tradicionalno so nastopili tudi otroci iz Osnovne šole ob Rinži, podružnica Livold. Prireditev je povezoval Roman Zupančič, vsi skupaj pa so pričarali odlično vzdušje v prepolni dvorani.

Krajevna skupnost na praznovanju običajno podeli tudi priznanja Ivana Omerze, najbolj zaslužnim krajanom iz vasi. Letos so podelili zlato priznanje kiparju Tonetu Križu iz Dolge vasi, za skulpturi gasilca, ki stojita pri tamkajšnjem Gasilnem domu.

 

Kdo je bil Ivan Omerza? Rodil se je 17. 10. 1921 v Livoldu. Izučil se je za elektrikarja, ko je nastopila 2. sv. vojna in teror Italijanov, se je maja leta 1942 pridružil partizanom. Postal je mitraljezec v drugi četi Kočevskega odreda, kjer se je odlikoval z izredno hrabrostjo. Po roški ofenzivi je z II. bataljonom Cankarjeve brigade po Dolenjski stalno napadal sovražne čete in uničeval njihove postojanke. Bil je eden najbolj hrabrih kočevskih mitraljezcev in bombašev. Po zmagi nad Italijani v Jelenovem žlebu je bil iz bližine ustreljen od italijanskega ranjenca 26. marca 1943.

Besedilo: Viktor  Pešelj
Foto: Bojan Štefanič