Po znameniti Roški pešpoti v Kočevskem Rogu je 20. aprila potekal že 6. BRBL vzdržljivostni pohod Po medvedovih stopinjah, katerega se je uradno udeležilo 2.009 pogumnih pohodnic in pohodnikov iz Slovenije in tujine. Na celotno pot se jih je podalo 926, na prvo polovico poti 806 in na drugo polovico 277. Celotno pot je zaključilo 716 pohodnikov, prvo polovico 1.006, drugo polovico poti pa 261 pohodnikov.

Gre za eno najtežjih tovrstnih preizkušenj pri nas, po mnenju številnih udeležencev pa tudi eno najlepših, saj pohod po divjini ponuja tudi mir, sprostitev, pogled na čudovite zelene odtenke narave, pokrajine. Polovička ali cela pot, ki je dolga kar 64 kilometrov, je letos doživela že svojo šesto zgodbo. Pot, ki pelje pohodnike po divjini, vzponih, spustih je zelo zahtevna, zato slogan vzdržljivostnega pohoda BRBL Po medvedovih stopinjah - 'Rezervirano za pogumne' – še kako drži. 

Štart pohoda je bil v zgodnjih jutranjih urah na rudniškem jezeru v Kočevju, pohodniki pa so se utrujeni a z nasmehom na obrazu vračali med 16. in 21. uro, v prireditveni šotor, kjer se je prireditev zaključila s podelitvijo priznanj. Vsak, ki je prišel na cilj, nekdo malo prej, drugi malo kasneje, je bil zmagovalec.

V sklopu pohoda Po medvedovih stopinjah je predsednik države Borut Pahor, sicer častni pokrovitelj sobotnega dogodka, na vstopu Roške pešpoti v pragozd Rajhenavski Rog, ki je postavljen v neposredni bližini Žage Rog, slovesno odprl portal. Vstopna vrata iz smrekovih debel, ki simbolizirajo poljub, so stvaritev akademskega kiparja Marka Glavača iz Kočevja. K postavitvi portala so prispevali Zavod za gozdove RS, družba Slovenski državni gozdovi in družba Kočevski les.

Foto: organizator pohoda, Turistično društvo Brezpotja