V Kočevju bomo med prvimi čistili svet! V soboto, 14. aprila!

Čistilna akcija »Očistimo Kočevsko 2018« bo letos še večja. Pravzaprav bo potekala v dveh delih, že tradicionalno v spomladanskem času, nato pa še v septembru. Zakaj? Ker je del globalne akcije »Očistimo svet«, ki bo potekala 15. septembra 2018, v katero bo vključenih vsaj 370 milijonov ljudi iz 150 različnih držav. Čistilna akcija v aprilu je tako uvod v globalno akcijo ozaveščanja o tem, kako pomembna je skrb za okolje in kakšen vpliv imamo posamezniki, ko združimo moči.

V Kočevju že več kot 10 let vsako pomlad opozarjamo na problematiko nelegalnega odlaganja odpadkov v naravo, čistimo in odstranjujemo t.i. divja odlagališča, pobiramo odpadke v širši okolici našega mesta, vasi, vzdolž cest itd. Kočevje je v tem obdobju postalo bolj zeleno vsaj na račun 530 ton odpadkov, ki smo jih v okviru vsakoletne čistilne akcije s skupnimi močmi iztrgali iz narave in odpeljali v Zbirni center za odpadke.

Lani smo bili uspešni, letos smo lahko še boljši! 1830 občank in občanov je 8. aprila 2017 v okviru čistilne akcije iz narave odstranilo 22,48 ton odpadkov. V sodelovanju z različnimi inštitucijami je bilo tekom leta odstranjenih še 12,78 ton odpadkov. Dodatnih 65,72 ton odpadkov je bilo s sredstvi projekta LIFE Kočevsko v lanskem letu odstranjenih še iz treh kraških jam - Mullerloch, Smetljive in Oneške jame. Tovrstna prizadevanja je vsekakor potrebno ohraniti! Jih vzpodbujati, podpirati, nadaljevati z njimi ter seveda nadgraditi v smislu ozaveščenosti in odgovornosti posameznika.

Čistilna akcija »Očistimo Kočevsko 2018« v soboto, 14. aprila 2018, bo uvod v globalno akcijo in nadaljevanje tovrstnih prizadevanj. Od 9. aprila dalje bodo v mestu prebivalce in obiskovalce Kočevja k varovanju planeta pozivale tudi instalacije planeta Zemlja, ki so jih ustvarili v OŠ Zbora odposlancev. Po čistilni akciji, predvidoma 16. aprila, pa bo na mestni ploščadi potekala še posebna akcija osveščanja, ko bo moč videti, koliko smeti se malomarno odvrže vzdolž cest.

V primeru slabega vremena bo akcija prestavljena na naslednjo soboto, 21. april 2018. 

Pomagajte nam razširiti vest - na povezavi prevzemite promocijske materiale

Bodi boljši. Sodeluj!

Foto: Tina Kotnik

Foto: ariv Lek, Tadej Bernik

Foto: Stanko Draškovič Pelc