Luč miru iz Betlehema je dobrodelna akcija, ki poteka v Sloveniji že 27 let. Plamen luči oznanja veselo sporočilo miru, povezanosti med narodi, sprejemanje različnosti. Prav v današnjem razburkanem svetu je to sporočilo pomembno ne samo prejeti, temveč ga tudi živeti. V Sloveniji ga najvišji predstavniki države prejemajo že prav od začetka. V preteklem letu je luč svetila v skoraj 100 000 domovih.

Luč miru je v Slovenijo prvič prišla pred 27 leti, pod geslom »Mir je čas brez vojne«. Letošnje geslo »Pustiva se vneti« pa prinaša poslanico:

Začelo se je v votlini, daleč stran od mene in tebe, ko se je zgodil čudež. Prišel je za vse, da bi vžgal naša srca. Bil je kot prižgana sveča, ki sveti le tako, da se daruje. Mnogi so se bali, da bi se jih plamen dotaknil, tiste pa, ki so ga sprejeli, je povabil, da svetijo skupaj in vnemajo druge.
Prepotoval je dolgo pot, da je danes lahko pred menoj in pred teboj. Kaj bova naredila z njim? Lahko se obrneva stran in sva še naprej pusti sveči, ki se bojita, da bi se ju plamen dotaknil. Ali pustiva, da iz mene in tebe naredi naju, da ga širiva naprej.
Kaj bova vzela danes? Je zopet dovolj samo sveča ali bova tokrat sprejela plamen?

Z zgoraj zapisano poslanico so kočevski taborniki predali Betlehemsko luč županu občine Kočevje dr. Vladimirju Prebiliču.

 

Foto: Bojan Štefanič, Atelje Iris