V teh dneh je zaživela interaktivna turistična aplikacija TravelAR Slovenia, prek katere si bodo lahko turisti s pomočjo tehnologije obogatene resničnosti (ang. Augmented Reality) ogledali 3D rekonstrukcije lokalne izgubljene kulturne dediščine, zgodovinskih znamenitosti in dogodkov. Ustvarjalci bodo rešitev širši javnosti v začetku februarja predstavili na tehnološkem sejmu ISE (Integrated Systems Europe) v Amsterdamu. Tja gredo na vabilo tehnološkega velikana Epsona, ki bo s slovensko AR aplikacijo predstavil svoja najnovejša AR očala Epson Moverio.

Aplikacijo TravelAR Slovenia je v sodelovanju s Podjetniškim inkubatorjem Kočevje in Podjetniškim inkubatorjem Bela krajina razvilo podjetje CtrlArt. Inovativna turistična rešitev s pomočjo tehnologije obogatene resničnosti (AR) obiskovalce popelje skozi 3D rekonstrukcije lokalnih zgodovinskih znamenitosti, kulturne dediščine in zgodovinskih dogodkov. Aplikacijo snovalci razvijajo že od lanskega leta, širši javnosti pa jo bodo predstavili v začetku februarja na sejmu ISE na Nizozemskem. Tja jih je v svojo družbo povabil sam tehnološki velikan Epson, ki bo s pomočjo slovenske AR rešitve na sejmu predstavil svoja nova AR očala Epson Moverio.

Interaktivni ogledi znamenitosti bodo najprej na voljo v Kočevju in Črnomlju, kjer se bodo lahko obiskovalci ob avdio vodenju v slovenskem, angleškem ali nemškem jeziku sprehodili skozi mestno zgodovino ter se "srečali" z zgodovinskimi osebnostmi. V kočevskem mestnem središču si bodo tako ob za to namenjenih točkah med drugim lahko ogledali tudi izginuli Kočevski grad, ki je bil v celoti porušen med drugo svetovno vojno. Snovalci aplikacije TravelAR Slovenia so grad v tehnologiji AR ponovno obudili v življenje na podlagi podatkov iz katastra, s pomočjo delnih fotografij gradu ter s primerjavo arhitekture gradov iz istega obdobja. V Črnomlju pa se bodo lahko obiskovalci virtualno sprehodili skozi središče mesta, kot je bilo videti v 17. stoletju, ter si ogledali in podoživeli dogodke iz obdobja druge svetovne vojne.

"Na Kočevskem je bilo zelo veliko kulturne dediščine izgubljene med drugo svetovno vojno. Kako to ponovno obuditi, nam je podala odgovor tehnologija Augmented Reality. S tem bomo lahko prebivalcem in obiskovalcem pričarali izkušnjo zgodovinsko izgubljene dediščine Kočevja in okolice.  Verjamemo, da lahko projekt skozi izobraževanja o pripravi 3D vsebin za AR razširimo tudi na druge dele Slovenije," je motivacijo za razvoj AR turistične aplikacije pojasnil Marko Stijepič, direktor Podjetniškega inkubatorja Kočevje, ki je tudi nosilec projekta.

Ustvarjalci aplikacije TravelAR Slovenia so sicer prepričani, da lahko tehnologija AR znatno pripomore k razvoju turizma v Sloveniji, zato si želijo rešitev razširiti tudi v druga slovenska mesta, kot so Ljubljana, Koper, Ptuj ali Maribor. Menijo, da bo tehnologija obogatene resničnosti v letu ali dveh postala del prevladujočega trenda, ki bo dopolnjevala našo izkušnjo vsakdanjega življenja. "Povabilo giganta, kot je Epson, je le potrditev, da smo krenili na pravo pot pri obujanju izgubljene kulturne dediščine. Tehnologija AR je že sedaj 'zrela' za uporabo, ključ do uporabnosti pa je ustvarjanje vsebin. Verjamemo, da bomo kmalu priključili na platformo TravelAR Slovenia tudi druge kraje po Sloveniji in naredili Slovenijo pravo turistično AR destinacijo," je dejal Nadav Sagir iz podjetja CtrlArt.

Aplikacija je sicer rezultat ustvarjanja na delavnicah 3D modeliranja in priprave vsebin za AR, ki so potekale skozi učenje v letu 2017 pod Sagirjevim mentorstvom. Kot so pojasnili, so želeli snovalci aplikacije s projektom v soustvarjanje in ohranjanje znamenitosti lokalne kulturne dediščine vključiti lokalno skupnost, ustvariti inovativna orodja za spodbujanje turizma ter okrepiti vključenost mladih. Z delom na rešitvi, ki temelji na najbolj sodobni tehnologiji, pa so udeleženci delavnic tudi dodatno razvijali veščine in znanja, ki jih bodo pripravila za bližnjo prihodnost.

Aplikacija TravelAR Slovenia je na voljo za uporabnike operacijskega sistema Android in iOS:

Povezava za uporabnike operacijskega sistema iOS
Povezava za uporabike operacijskega sistema Android

Vse fotografije so iz arhiva Podjetniškega inkubatorja Kočevje.