V občini Kočevje bomo tudi letos izvedli številne dogodke v okviru Evropskega tedna mobilnosti, ki poteka med 16. in 22. septembrom pod geslom »Združimo moči, delimo si prevoz«. Kočevje bo letos gostilo tudi regijski posvet na temo »Mobilnost v vseh generacijskih obdobjih«.

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI je tradicionalna evropska pobuda, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest. Aktivnosti potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom, ko se Evropski teden mobilnosti zaključi z Dnevom brez avtomobila. Ob tem dnevu vsi lepo vabljeni, da se na delo ali po opravkih odpravite peš, s kolesom, z javnim prevozom ali pa si delite prevoz. 

V Kočevju bodo v tem času krajše zapore mestnega središča oziroma Ljubljanske ceste in sicer:

  • Torek, 19.9.2017, od 8.00 do 12.00 in od 15.00 do 19.00 ure
  • Sreda, 20.9.2017, od 14.00 do 18.00 ure
  • Petek, 22.9.2017, od 8.00 do 12.00 ure

Program dejavnosti v občini Kočevje v tednu mobilnosti (kliknite)

ZDRUŽIMO MOČI, DELIMO SI PREVOZ je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Z deljenjem prevoza zmanjšamo lastne transportne stroške in ogljični odtis, za nameček pa naša dnevna potovanja postanejo še zabaven družabni dogodek. Organiziranje deljenja prevoza je enostavno – pri tem nam lahko pomagajo številne aplikacije in spletne platforme – in ima izjemno pozitiven učinek na življenje v lokalni skupnosti. Študije so namreč pokazale, da vsak deljeni avto s cest in ulic spravi kar 15 zasebnih avtomobilov, s čimer v mestih ostane na voljo več prostora za pešce, kolesarje, javni prevoz in življenje na sploh.