V Kulturnem centru Kočevje se je 8. novembra zbrala družba prodornih posameznikov, ki so se predstavili na Dnevu inovatorjev. Dogodek je pod okriljem Občine Kočevje in ob pomoči Podjetniškega inkubatorja Kočevje ter Zavoda Kočevsko potekal v okviru Kulturnega leta “Izziv patenta 1492-2017”.

Dogodek se je začel s predavanjem Jurija Lozića »Zakaj je pomembno oblikovati dobro zgodbo odličnega izdelka”. Mlad in uspešen industrijski oblikovalec je namreč na platformi Kickstarter uspel z izdelkom Musguard, pametnim in elegantnim zložljivim blatnikom za kolo. Na odru se je nato v družbi Nataše Briški kot povezovalke dogodka, predstavilo devet izjemnih posameznikov, kočevskih ustvarjalcev, ki so obiskovalce navdušili s svojimi idejami in dejanskimi izdelki ali prototipi. Predstavili so se: Andrej Vlahov, Aljaž Štemberger, Goran Leban, Gašper Premože, Boštjan Majcen, Jože Lisac, Brane Merhar, Zadruga Zakladi Kočevske ter ekipa projekta Travel AR Slovenija. Slednji projekt je nastajal v Podjetniškem inkubatorju pod mentorstvom Nadava Sagirje in ekipe 3D ustvarjalcev in zgodovinarjev: Alen Udovč, Miha Janež, Domen Rus, Ediran Filipidis, Miha Petrovič, Anja Moric in Tea Oražem. Dogodek je obiskal tudi vodja izdelovalnega laboratorija na Fakulteti za elektrotehniko UL, dr. Andrej Kos.

Trije inovatorji so na dogodku iz rok podžupana Predraga Bakovića prejeli tudi posebna priznanja Občine Kočevje. S svojimi inovacijami so namreč prepričali žirijo javnega poziva za izbor prototipnih rešitev in inovativnih izdelkov v turizmu in športu. Andrej Vlahov se je predstavil s prototipom Sup izdelka iz lesa, z intarzijo in elektronsko identifikacijo, namenjeno t. i. igrifikaciji. Goran Leban se je predstavil z nadgradnjo Sup deske – napravo za ročni pogon. Aljaž Štemberger pa je prepričal s športno napravo iz lesa, na kateri se lahko izvede vadba za celotno telo in zavzame le malo prostora. Vsi trije prototipi so s strani Občine Kočevje odkupljeni in bodo v upravljanje zaupani javnim zavodom. Dogodek je ponudil še svetovanje strokovnjaka iz Urada za intelektualno lastnino. Spoznali pa smo lahko tudi različne tehnologije kot je programiranje robotkov, 3D oblikovanje, printanje in skeniranje.  

Foto: Nik Vidmar