V občini Kočevje bomo prihodnje leto uvedli poizkusno eno letno obdobje brezplačnih prevozov za starejše občane (nad 60 let). Storitev bo v občini Kočevje izvajal Zavod Sopotniki, ki ima svoje enote že v štirih občinah, Hrpelje – Kozina, Sežana, Divača in Sevnica, kjer so odzivi odlični. Občina Kočevje se je za uvedbo brezplačnih prevozov odločila, da bi zagotovila alternativno rešitev namesto mestnega potniškega prometa, ki v letošnjem poizkusnem obdobju žal ni dal zadovoljivih rezultatov.

Občina Kočevje je prepoznala skladnost potreb po mobilnosti starejših občanov s poslanstvom Zavoda Sopotniki, ki se glasi: želimo preprečiti ali prekiniti izoliranost in osamljenost starejših prebivalcev iz predvsem manjših, odročnejših krajev, ki zaradi oddaljenosti, odsotnosti avta ali slabih prometnih povezav skoraj ne zapuščajo doma. Z brezplačnimi prevozi jim omogočamo, da se udeležujejo kulturnih dogodkov, srečanj društev, obiskujejo prijatelje, gredo k zdravniku, v trgovino ipd. Tako lahko ne le samostojno in brez skrbi opravijo nujna opravila, temveč tudi spletajo nova poznanstva in prijateljstva ter ohranjajo družabne stike s širšo okolico, ki jim je sicer brez avta predaleč in s tem nedosegljiva. Poleg prevozov bo starostnikom zagotovljeno tudi spremstvo prostovoljca, ki jih bo po potrebi pospremil k zdravniku, po nakupih ali drugih opravkih, ga počakal in odpeljal nazaj domov. 

Vozniki Sopotnikov so prostovoljci vseh let in poklicev, ki svoje delovne, študijske in druge obveznosti lahko uskladijo s prostovoljskim delom. Prevoze bomo zagotavljali z uporabo namenskega vozila - od jutra pa dokler zadnji starostnik ne pride varno na cilj. Za prevoze se bo uporabljalo obstoječe službeno vozilo, ki je v lasti občine in ki bo namenjeno le za opravljanje brezplačnih prevozov. Občina Kočevje bo za vzpostavitev in delovanje enote Sopotnikov v Kočevju v proračunu za leto 2018 zagotovila sredstva v višini 10.700 EUR, kar predstavlja približno polovico vseh potrebnih sredstev. Drugo polovico bo zagotovil Zavod Sopotniki.

Koordinator enote, ki bo zadolžen za sprejemanje klicev strank in posredovanje podatkov prostovoljcu, bo zaposlen na Občini Kočevje preko javnih del, pisarno pa bo imel v Ljudski univerzi Kočevje. Usposabljanje koordinatorja in prostovoljcev, kot tudi skrb za kakovostno izvajanje storitve, bo zagotovil Zavod Sopotniki.

Bi postal Sopotnik tudi ti?

V prostovoljske vrste vabimo vse, ki si želite pomagati, ki radi vozite in spoznavate nove ljudi ter kraje! Vaša naloga bo po dnevnem razporedu opraviti vnaprej rezervirane prevoze. Če bi želeli pomagati starejšim, nas lahko pokličete na 051 426 411 ali preprosto vnesete svoje podatke v spletni obrazec www.sopotniki.org/prijava in kontaktirali vas bomo.

Vabljeni tudi na predstavitev projekta in prostovoljskega dela pri Sopotnikih, v ponedeljek, 8. januarja ob 17. uri, v sejni sobi turističnega kompleksa Jezero, Kočevje.

Veseli nas, da bomo s februarjem 2018 Sopotniki zapeljali starejše občanke in občane po kočevskih cestah. Pridite, da skupaj ustvarimo ta svet boljši in lepši, v katerem smo drug drugemu: Človek človeku Sopotnik.

Več na: www.sopotniki.org in www.facebook.com/Sopotniki.